• Jaarverslag 2020

  2020 (Geplaatst op: 22-05-2022)

  Jaarverslag 2020

  Ondanks een jaar met weinig activiteiten is het toch weer gelukt om een jaarverslag uit te brengen.
  Veel leesplezier!!

   

  Jaarverslag 2020
 • Steenmarter in Liempde

  2020 (Geplaatst op: 24-06-2020)

  Steenmarter in Liempde

  De laatste tijd komen er regelmatig meldingen binnen van een Steenmarter in het centrum van Liempde. Slechts een geluksvogel krijgt het dier te zien, veelal blijft het beperkt tot uitwerpselen of gerommel op zolder. Deze grote marter zoekt nogal eens de menselijke bewoning op, waar hij ratten, muizen of vogels vangt en snoept van kersen en ander fruit. Incidenteel bezorgt hij echte overlast door het opslaan van (rottende) prooien of nachtelijk lawaai. In zo'n geval kan (via de gemeente) een beroep gedaan worden op de expertise binnen Brabants Landschap om de hinder tegen te gaan. Het dier is wettelijk beschermd, en het gebruik van vallen of gif is strafbaar! 

  Meer informatie over deze interessante marter is te vinden op: 

  https://www.brabantslandschap.nl/assets/Uploads/Documenten/Folder-steenmarter-2009.pdf

  Steenmarter in Liempde
 • Broedsucces bij Liempdse Ooievaars

  2020 (Geplaatst op: 24-06-2020)

  Broedsucces bij Liempdse Ooievaars

  In februari 2020 werden er, na een oproep van de Natuurwerkgroep Liempde, vijf ooievaarsnesten geplaatst. Het doel was om ooievaars aan te trekken en zo de biodiversiteit in Liempde te vergroten. In mei kon al het eerste broedsucces gemeld worden: op het terrein van Jan van den Boomen aan het Looeind bracht het ouderpaar twee jongen groot. Dit ooievaarpaar liet er geen gras over groeien! (foto: Toon van Ruremonde)

  Broedsucces bij Liempdse Ooievaars
 • Geen Lock Down voor de natuur

  2020 (Geplaatst op: 22-06-2020)

  Geen Lock Down voor de natuur

  De (metereologische) zomer is aangebroken en daarmee is een voorjaar voorbij dat we niet snel zullen vergeten vanwege de Corona-pandemie. Een voorjaar waarin ook de Natuurwerkgroep Liempde een streep moest zetten door lezingen, excursies en de Boscursus. Ons honk, café 't Groene Woud, was verplicht haar deuren te sluiten. Velen van ons hebben elkaar al geen maanden meer gezien. 

  Gelukkig heeft de "intelligente lock-down" geen grip gehad op Moeder Natuur. Zo konden we toch volop genieten van fruitbomen in bloesempracht, jonge vogels en ander jong leven. Hopelijk gaan we elkaar na de zomer weer ontmoeten en kunnen we elkaar bijpraten over alles wat er de afgelopen maanden gebeurd is. 

  Keep safe en tot gauw!

  Geen Lock Down voor de natuur
 • Afscheid van Jolan van Herwaarden

  2020 (Geplaatst op: 21-03-2020)

  Afscheid van Jolan van Herwaarden

  Op 12 maart heeft Jolan van Herwaarden haar voorzitterschap neergelegd. Het was de bedoeling om in de Algemene Ledenvergadering formeel afscheid van haar te nemen. Vanwege de uitbraak van het Coronavirus kon de Algemene Ledenvergadering niet doorgaan en daarom gebeurde dat in een ingelaste bestuursvergadering. We hopen Jolan in de toekomst nog vaak te ontmoeten bij onze activiteiten. 

   

   

   

  Afscheid van Jolan van Herwaarden
 • Jaarprogramma 2020

  2020 (Geplaatst op: 12-03-2020)

  Jaarprogramma 2020

  Jaarprogramma 2020
 • Heggenvlechten Het Groot Duijfhuis

  2020 (Geplaatst op: 16-02-2020)

  Heggenvlechten Het Groot Duijfhuis

  Op een mooie zaterdag hield Brabants Landschap samen met NWG Liempde, stichting de Brabantse Boerderij en stichting Kartuizerklooster Sinte Sophia van Constantinopel de Kartuizer-heggenvlechtdag in Kasteren. Onder supervisie van oppervlechter Marius Grutters en zijn mannen gingen 12 teams de heggen bij Het Groot Duijfhuis te lijf. Het enthousiasme was groot en er werd veel gelachen. Natuurlijk bleven de nodige plaagstoten naar andere teams niet uit. Kort na de middag was de klus geklaard en keek iedereen heel tevreden naar het geleverde werk. Het Groot Duijfhuis heeft nu fraaie vlechtheggen; de Kartuizers zouden er trots op zijn!

  Heggenvlechten Het Groot Duijfhuis
 • Maak kennis met de plantenwerkgroep

  2020 (Geplaatst op: 14-02-2020)

  Maak kennis met de plantenwerkgroep

  Maak kennis met de plantenwerkgroep

  Maak kennis met de plantenwerkgroep
 • Eindejaarexcursie 2019

  2020 (Geplaatst op: 21-01-2020)

  Eindejaarexcursie 2019

  Op vrijdag 27 december 2019 hielden we de traditionele busexcursie. Dit maal was Stellendam op Goeree-Overflakkee het reisdoel, met een bezoek aan vogelobservatorium Tij en natuurgebied de Kwade Hoek. 

  Eindejaarexcursie 2019