• Jaarverslag 2019

    2019 (Geplaatst op: 11-03-2020)

    Jaarverslag 2019

    Het jaarverslag 2019 is klaar, door de input van de verschillende werkgroepen is er weer een prachtig verslag in elkaar gezet door Jan Soetens. Veel leesplezier!

    Jaarverslag 2019
  • Plantenwerkgroep Strabrechtse Heide

    2019 (Geplaatst op: 14-02-2020)

    Plantenwerkgroep Strabrechtse Heide

    Een verslag van het bezoek aan de Strabrechtse Heide door de plantenwerkgroep 

    Plantenwerkgroep Strabrechtse Heide
  • Plantenwerkgroep de Moorselen en het Torreven

    2019 (Geplaatst op: 14-02-2020)

    Plantenwerkgroep de Moorselen en het Torreven

    Een kort verslag van een bezoek door de plantenwerkgroep aan de Moorselen en het Torreven

    Plantenwerkgroep de Moorselen en het Torreven
  • Jaarprogramma 2020

    2019 (Geplaatst op: 08-12-2019)

    Jaarprogramma 2020

    Ook in 2020 organiseert de NWG Liempde boeiende lezingen en mooie wandelingen over bekend en onbekend terrein. We hopen weer vele mensen te mogen begroeten bij deze activiteiten.

    Jaarprogramma 2020
  • Dauwtrappen in de Kampina

    2019 (Geplaatst op: 15-09-2019)

    Dauwtrappen in de Kampina

    Voor 12 diehards was het even slikken op zondagochtend 15 september. Om 5 uur liep de wekker af om de Kampina op te gaan met boswachter Frans Kapteijns. We startten in het pikkedonker op Het Loo om een half uur later beloond te worden met een machtig mooie zonsopgang. De Kampina was nog grotendeels in nevel gehuld, wat bijdroeg aan een bijzondere sfeer. Het was het vroege opstaan méér dan waard!

    Dauwtrappen in de Kampina
  • Cursus Bos voor Gevorderden

    2019 (Geplaatst op: 14-09-2019)

    Cursus Bos voor Gevorderden

    NWG Liempde organiseert een verdiepingscursus "Bos" voor natuurliefhebbers, die al eens eerder een basiscursus over dit brede onderwerp gevolgd hebben. Ons bestuurslid Ger van den Oetelaar is de docent. Hij heeft meerdere gezaghebbende boeken gepubliceerd over bossen in Het Groene Woud (Velder & Heerenbeek, de Geelders, de Scheeken). In het veld wordt hij geassisteerd door mede-bestuurslid Toon Ondersteijn, een ware man van de praktijk. 

    Cursus Bos voor Gevorderden
  • Pinksterweekend 2019 Winterswijk

    2019 (Geplaatst op: 27-08-2019)

    Pinksterweekend 2019 Winterswijk

    Met Pinksteren hebben we weer een fantastisch weekend gehad in Winterwijk bij groepsaccomodatie Lutje Kossink. In de bijlage het verslag van dit weekend: lees en geniet!

    Pinksterweekend 2019 Winterswijk
  • Ode aan Bert

    2019 (Geplaatst op: 02-08-2019)

    Ode aan Bert

    Het overlijden van penningmeester Bert Habraken heeft ons allemaal diep graakt. 

    Voorzitter Jolan van Herwaarden neemt op geheel eigen wijze afscheid van hem in deze "Ode aan Bert". 

    Ode aan Bert
  • Overlijden Bert Habraken

    2019 (Geplaatst op: 18-07-2019)

    Overlijden Bert Habraken

    Droef nieuws. Onze penningmeester Bert Habraken is op 16 juli overleden, op 69-jarige leeftijd. Bert was al enige tijd ziek, maar zijn dood kwam toch onverwachts. We hebben Bert niet alleen leren kennen als een zeer nauwgezette penningmeester, maar ook als een vriendelijke, enthousiaste man, die de natuur zeer aan het hart ging. Tijdens de Opa & Omadag konden we Bert nog zien genieten van zijn kinderen en vooral zijn kleinkinderen. Op de foto is hij te zien, zoals gebruikelijk op de achtergrond. We zullen hem missen en wensen zijn naasten veel sterkte toe. 

    Overlijden Bert Habraken
  • jaarprogramma 2019

    2019 (Geplaatst op: 28-06-2019)

    jaarprogramma 2019

    jaarprogramma 2019
  • Opa en Omadag 2019

    2019 (Geplaatst op: 17-06-2019)

    Opa en Omadag 2019

    Op het schitterende terrein van onze gastheer Jo van den Dungen mochten we zo'n 20 kinderen plus 40 volwassenen verwelkomen. Iedereen genoot van de mooie locatie, waar de kinderen (en menige volwassene) van alles leerden over waterdiertjes, vogels, bomen, vlinders en solitaire bijen, bijenvolkeren en bomenmeten. 

    Opa en Omadag 2019
  • Vrijwilligersdag 2019

    2019 (Geplaatst op: 09-05-2019)

    Vrijwilligersdag 2019

    Vrijwilligers zijn het goud van elke vereniging en bij de NWG Liempde is dat niet anders. Daarom werden onze vrijwilligers op zondag 28 april eens extra verwend. Allereerst met een mooie wandeling over Valkenhorst bij Valkenswaard, met Nick Jeurissen van Brabants Landschap als gids. Daarna een welverdiende lunch bij familierestaurant De Clown. 

    Degenen die nog meer buitenlucht wilden snuiven, vertrokken naar de Strabrechtse Heide. Een korte wandeling vanaf de Plaetse leverde mooie waarnemingen op, die uitgewisseld werden bij een lekker drankje op het terras van het Heide Café. 

     

    Vrijwilligersdag 2019
  • Toon Ondersteijn: Uilenbeschermer van het Jaar

    2019 (Geplaatst op: 09-05-2019)

    Toon Ondersteijn: Uilenbeschermer van het Jaar

    Tijdens de druk bezochte Provinciale Jaaravond Uilenbescherming Noord-Brabant op 8 mei werd ons bestuurslid Toon Ondersteijn gehuldigd als "Uilenbeschermer van het Jaar. Zijn langdurige en intensieve inzet voor uilen was niet onopgemerkt gebleven. Na een spetterende speech van Ger van den Oetelaar kon iedereen in de zaal beamen dat Toon die titel meer dan terecht kreeg toebedeeld. Voor Toon verandert er niets, want - zoals hij toevoegde- hij gaat gewoon door!  

    https://youtu.be/VzDIFnArxUY

    Met dank aan Dirk Eykemans voor het filmen.

    Toon Ondersteijn: Uilenbeschermer van het Jaar
  • Wandeling over landgoed Velder

    2019 (Geplaatst op: 23-04-2019)

    Wandeling over landgoed Velder

    Op zondag 14 april maakte de NWG Liempde een prachtige wandeling over Landgoed Velder met niemand minder dan Frans van Boeckel als gids. Aan een groep van 32 personen vertelde Frans bevlogen over het beheer van zijn landgoed, hoorden en zagen we de Middelste Bonte Specht en troffen we ook nog een boomkikker aan! Na afloop had Frans voor iedereen nog een borrel in petto en wij voor Frans twee mussenhotels gemaakt van populierenhout afkomstig van Velder. En last but not least ontving Frans nog het speldje van Natuurwerkgroep Liempde omdat hij en Gerda 25 jaar lid zijn van onze club!

    Wandeling over landgoed Velder
  • Wandeling door De Mortelen

    2019 (Geplaatst op: 27-03-2019)

    Wandeling door De Mortelen

    Een schitterend natuurgebied, een enthousiaste gids en heerlijk voorjaarsweer vormden de succesfactoren voor een druk bezochte wandeling op 24 maart 2019. Veertig natuurliefhebbers volgden terreinbeheerder Mark Kapteijns van Brabants Landschap door de mooiste plekjes van De Mortelen. Boomkikkers lieten zich niet zien, maar de vele jonge Bruine Kikkers maakten dat ruimschoots goed. 

    Wandeling door De Mortelen
  • Een zeer geslaagde Biodiversiteitsdag 2019!

    2019 (Geplaatst op: 27-03-2019)

    Een zeer geslaagde Biodiversiteitsdag 2019!

    Aan de anders zo rustige Savendonksestraat was er op zaterdag 24 maart volop bedrijvigheid. Een vrolijke feesttent markeerde de plaats aan 't Coot waar de Biodiversiteitsdag 2019 in Liempde gevierd werd. Imkersvereniging De Honingbij, NWG Liempde, Stichting Natuurprojecten Liempde, Brabants Landschap en Stichting Kartuizerklooster Sinte Sophia van Constantinopel gaven samen invulling aan deze dag, die een groot succes werd door het fraaie weer en het enthousiasme van alle betrokkenen. Niet op de laatste plaats door de inzet van vele vrijwilligers!

     

    Sante Sofia

    Een zeer geslaagde Biodiversiteitsdag 2019!
  • Catalpa boom gered!

    2019 (Geplaatst op: 27-03-2019)

    Catalpa boom gered!

    Even leek het er op dat de gezichtsbepalende Catalpa-boom op de Keefheuvel het loodje zou leggen. Een boom, die in 1985 door Imkersvereniging "De Honingbij" geschonken werd aan de Liempdse bevokling. Lees in het bijgevoegde document hoe diverse partijen de handen ineen sloegen en de boom gered hebben.  

    Catalpa boom gered!
  • Tips voor de actie NATUUR RONDOM HUIS

    2019 (Geplaatst op: 21-03-2019)

    Tips voor de actie NATUUR RONDOM HUIS

    Planten van struiken & hangen van nestkasten

    Via onderstaande link kunnen deelnemers aan de actie "Natuur rondom huis" een overzicht vinden van tips voor het planten van struiken en het hangen van nestkasten

     https://www.natuurwerkgroepliempde.nl/projecten/Natuur%20rondom%20huis/5

     

     

    Tips voor de actie NATUUR RONDOM HUIS
  • NWG Liempde en SBB samen het veld in

    2019 (Geplaatst op: 18-03-2019)

    NWG Liempde en SBB samen het veld in

    Op 11 maart 2019 trokken vertegenwoordigers van NWG Liempde en Staatsbosbeheer samen De Geelders in. Bekeken werd werd wat er al aan werkzaamheden is uitgevoerd en wat er nog nodig moet gebeuren. SBB stelt de jarenlange inzet van vrijwilligers van de NWG Liempde erg op prijs. 

    NWG Liempde en SBB samen het veld in
  • Wandeling Smaldonk Schijndel

    2019 (Geplaatst op: 19-02-2019)

    Wandeling Smaldonk Schijndel

    Het stralende voorjaarsweer trok 20 deelnemers voor de wandeling door de Smaldonk in Schijndel. Het was nog erg vroeg voor planten of vogels, maar toch viel er genoeg te zien. Het Voedselbos, griendjes, knotwilgen, de Prekers en niet te vergeten de Schaapskooi kregen alle aandacht van gids Ton Popelier. 

    Wandeling Smaldonk Schijndel
  • Actie NATUUR RONDOM HUIS van start!

    2019 (Geplaatst op: 09-02-2019)

    Actie NATUUR RONDOM HUIS van start!

    Natuurwerkgroep Liempde gaat, samen met Imkersvereniging De Honingbij, aan de slag met een grote actie om de natuur binnen Liempde te bevorderen. Iedere inwoner van Liempde, ook degenen met een klein tuintje, kan deelnemen aan deze actie en kan GRATIS in aanmerking komen voor struiken, bomen en nestkasten, waarmee ze hun woonomgeving aantrekkelijker kunnen maken voor insecten en vogels. 

    De actie wordt financieel ondersteund door Stichting Landschapsfonds Het Groene Woud en Stichting Natuurprojecten Liempde.  

    foto: Dagpauwoog (fotograaf: Dirk Eijkemans)

    Actie NATUUR RONDOM HUIS van start!
  • Jaarprogramma 2019

    2019 (Geplaatst op: 21-01-2019)

    Jaarprogramma 2019

    klik op de link om ons jaarprogramma 2019 te bekijken

    Jaarprogramma 2019
  • Nieuwjaarswandeling door de Scheeken

    2019 (Geplaatst op: 15-01-2019)

    Nieuwjaarswandeling door de Scheeken

    Een goede opkomst, ondanks de verwachte stortbuien, bij de nieuwjaarswandeling door de Scheeken. Met zeer deskundige gidsen, te weten Sjors de Kort (BL) en Karel Voets (BL én NWG Liempde), met af en toe aanvulling door Bram Vervest (ook BL). Met trots vertelden ze over de geraliseerde projecten in de Scheeken en wat er nog te gebeuren staat. 

    Nieuwjaarswandeling door de Scheeken