Natuurwerkgroep Liempde

2018 (Geplaatst op: 18-04-2018)

Op pad met de nestkastengroep

Uilskuikens

Natuurlijk weet ik wel een beetje van vogels als voorzitter van de Natuurwerkgroep maar een uil, laat staan een uilskuiken had ik nog nooit in het echt gezien. Wat een belevenis, op een van de eerste, warme vrijdag avonden in april, om mee te lopen met Toon, Dirk en Thieu. We gaan de bosuilenkasten nalopen, en tegelijkertijd de uilskuikens tellen.
 
We zeulen de opvouwbare trap door bosjes, struiken, omgevallen bomen, diep het bos in waar meestal niemand komt. Dat moet ook want de uilen worden niet graag gestoord. Opeens staan de mannen stokstil en kijk ze elkaar vol verbazing aan. De verrekijker gaat omhoog en in doodse stilte kijken ze naar iets....wat ik niet zie. Een vogel? En dan waden we ons weer een weg door de bramenstruiken en over de slootjes (handig hoor zo’n trap die ook een brugje kan worden!). De mannen beantwoorden geduldig al mijn vragen totdat er weer een vogel gezien wordt. Dat onderbreekt alle activiteit en gesprekken. In allerstilte kijken we dan met het hoofd in de nek naar boven. 
 
De bosuilenkasten hangen diep in het bos en op een hoogte van wel zo’n acht tot tien meter. Dat is wel even klimmen maar dan heb je ook wat! In verschillende kasten zitten kleine uilen tussen de muizenkarkassen en uilenballen. In je hand blijven ze je rustig aankijken maar ze moeten het vast een rare belevenis vinden. Je ziet het denken: Zo’n groot zoogdier dat me vast houdt en niet opeet?
 
De nestkastengroep maakt onderdeel van de Vogelwerkgroep, die zich bezig houdt met het hangen van kasten, inventariseren van vogels, trekvogeltellingen en vooral samen genieten van vogelwaarnemingen. Interesse om hieraan deel te nemen? Neem dan contact op via het secretariaat van de NWG.